VWA

location: Berlin
client: Privat
program: Housing
size: 160 m2
status: Completed
team: Jan Wind, Daniel Vedder, Nicola Gurrieri, Clara Maria Peter

A four-storey, single-family house is the central unit of a three row houses group. Built in the 1970s in the proximity of the Wannsee lake in Berlin, the house benefited from its prominent position, but needed renovation work for its new dwellers, a family active in the design sector. Partitions on the ground floor were removed in order to create a wider space with an open kitchen and a living room, featuring a dining corner with upholstery and a designed furniture piece combining a fireplace, a TV corner and storage space. A pink tiles themed guest bathroom completes the offer on the ground floor. An elegant bathroom cladded in white marble was designed on the first floor, next to the two children’s bedrooms, featuring specific carpentry work. The top floor, the attic, becomes the master bedroom, enriched by skylights, elaborate parquet floors, wallpapers, and a large, built-in wardrobe. In contrast to the playful colour schemes of each room, stucco is removed from the ceilings, which are left in their raw and honest appearance of concrete slabs.